Zákaznická podpora:voolikuv@gmail.com

Jak to vše stíhám? V šalině píšu taky!

Když tvořím Voolikovy příběhy, rád bych řekl, že jsem vše vytvořil za jedno odpoledne a že jsem spisovatelský génius. To bylo krásné, ale není tomu tak. Který čas je pro tvorbu nejlepší?

 11-3-18-4805

 

Využít zdánlivě prázdné časové prostoje

Psaní a tvorba vyžaduje pozornost spolu s energií, kterou činnost spotřebovává. Jak se to dá všechno stíhat? Ráno si přivstat, pracovat do noci? A co když přes den jsou další činnosti, které je potřeba udělat?

Já se snažím uvolňovat pozornost postupně a v menších dávkách, protože zastávám názor, že pravidelná menší činnost má stejný (ne-li větší) efekt jako jednorázová velká činnost. Z toho důvodu například volné chvíle v "šalině" věnuji čtení a korekturování textu sám po sobě. Je to ideální čas, který by jinak zůstal nevyužitý.

 

Nejlepší je ten čas, který máme.

Pro tyto příležitosti jsem si vytiskl a svázal pracovní verzi knihy. Opakovaně se k ní vracím. Elektronika má své obrovské výhody, ale ať žijí papír a tužka. Cesty a přesuny vyplňuji korekturováním a kreativní činností a díky tomu posouvám proces psaní rychleji vpřed.

Při cestách přichází spousta vjemů, které fungují jako asociace. Třeba když vidím nějakého člověka, napadne mě spojit si jej se zvířetem a pozoruji jeho chování (což se právě v hromadných prostředcích přímo nabízí :D) nebo koukám z okna a nechám hlavu běžet na vlnoběh. V tomto režimu mají myšlenky čas vyplavat na povrch z hlubin mé mysli.

Určitě rychleji píšu nebo ilustruji, když sedím za počítačem u stolu, ale tyto "volnější" chvíle mají svůj velký význam. Během cest a přesunů se dá dělat také mnoho dalších věcí, například psát články v telefonu, upravovat fotky...nebo nic nedělat, otevřít oči a seznámit se se skvělými lidmi, kteří sedí kolem. Takže tvořím tak, že v šalině píšu taky :)