Zákaznická podpora:voolikuv@gmail.com

Máme pro vás přehled vánočních tradic pro děti

Sledovat celý den pohádky a pojídat cukroví není ten nejlepší program na Štědrý den. Proto jsme si pro vás přichystali přehled vánočních tradic, které můžete s dětmi podniknout a tím si ozvláštnit vánoční svátky. Samozřejmě to neznamená, že nestihnete kouknout na Popelku.

 

orech

Skořápkové lodičky

Štědrý večer byl u našich předků významný i v tom, že jste v tento den mohli nahlédnout do budoucnosti. Jednou z „věštících praktik“ je pouštění lodiček. Vezměte skořápky od ořechů, ideálně těch vlašských, a připevněte do nich malé svíčky tak, ať má každý z rodiny svou vlastní malou lodičku. Potom je společně pusťte po vodě v umývadle nebo v míse s vodou. Podle toho, jak lodička plula, se odhadovalo, jaký bude následující rok jejího majitele. Když krásně svítila dlouhou dobu, znamenalo to štěstí, když plula daleko, měl se dotyčný vydat na cesty, a když se držela u břehu, neměl zase vytáhnout paty z domu.

 

 

 

olovo

Lití olova

I v tomto případě se jedná o další věštící tradici. Nemusíte se bát žádných složitostí, dnes už bez problému pořídíte speciální sady na lití olova k tomu určené. Olovo nechejte roztavit a pak ho nalijte do nádoby s vodou. Podle toho, do jakého tvaru olovo ztuhlo, se odhadovala budoucnost pro příští rok.

 

 

 

jablko

Krájení jablíčka

Kdo by tuhle tradici neznal? Naučte ji i své děti. Dejte každému členu rodiny jedno jablíčko, společně je rozkrojte a hledejte v něm štědrovečerní hvězdičku. A pak je samozřejmě snězte. ;-)

 

 

 

bojovka

Bojovka od Ježíška

Vymyslete svým dětem malou „ježíškovskou bojovku“. Dejte ráno dětem za okno dopis od Ježíška, ve kterém bude stát, že než večer přijde s nadílkou, připravil jim malou hru, na jejímž konci na ně čeká drobný dáreček. Co přesně bude obsahem bojovky, je čistě na vás a vaší fantazii. Třeba namalovat babičce vánoční obrázek, zazpívat svou oblíbenou koledu, postavit sněhuláka (pokud bude z čeho) nebo pomoct mamince s obalováním kapra. Po splnění všech úkolů pak dětem dejte hádanku, která bude obsahovat úkryt slíbeného dárečku.