Zákaznická podpora:voolikuv@gmail.com

Na co si dát pozor při nákupu hračky?

Když jsem vytvářel plyšového Voolika, netušil jsem, že existence hračky je podmíněna splněním hromady legislativy. Začal jsem zjišťovat: Jaké požadavky se na hračku vztahují? Jakým podléhá normám? V článku zjistíte, na co jsem přišel a na co si můžete dát pozor při nákupu dětské hračky i vy.

 07-10-17-3416_edited

 

Zmatení věkem

Přišel jsem do značkové prodejny s hračkami a rozhlížím se kolem. Největší regál zabírají krtečci. Některý krteček má napsáno 0+, jiný 1+ další 3+ ??? Do ruky jsem vzal další hračku, kterou byl "Sponge Bob." Ten se na mě koukal skoro až agresivním výrazem a na visačce měl napsáno pro děti 0-3 zakázán (což se kvůli tomu výrazu ani nedivím) :D. Jdu dál. Tam nalézám Štaflíka a Špagetku a další hračky. Co výrobce, to úplně jiná visačka a doporučení. Zmatek! Ptám se paní prodavačky, proč to tak je? Ta byla zaskočená mým dotazem a nebyla schopna úplně poradit. Tak jsem si všechny visačky nafotil a řekl jsem si, že po cestě nazpět přijdu tomuto nešvaru na kloub. 

 

 

Nařízení vlády na hračky

Dočetl jsem se, že za hračku se (podle nařízení vlády č. 19/2003 Sb.) považuje jakýkoliv výrobek navržený nebo zjevně určený ke hraní pro děti mladší 14 let. Na hračky je řada norem ČSN EN 71-1 až 71-11, kde se hodnotí bezpečnost hračky. Pro děti ve věku do tří let jsou také stanoveny hygienické požadavky vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 84/2001 Sb.

U této kategorie hraček je výrobce povinen dodat Prohlášení o shodě, kterým prohlašuje, že hračka normy splňuje. Např. že je z nezávadného materiálu, je odolná vůči dětským slinám, nejsou v ní žádné zakázané chemikálie, nehoří, ale jen se taví a také nemá šňůrku delší než 15 cm, aby se na ní dítě neoběsilo. Prohlášení o shodě se značí na výrobku písmeny CE.

 

"Když budete kupovat hračku, všímejte si tohoto označení. Když budete vytvářet hračku, zařiďte si takové označení."

 

 

Není C E jako CE

Nejenom Češi jsou kreativní, ale stejně tak vynalézaví jsou i východní národy. Prohlášení o shodě je označeno písmeny CE. Vtipné je, že Čína udělala podobný symbol CE, který ale znamená úplně něco jiného a to "china export." Toto označení má úplně jiné poslání a to mást kupujícího (podobně jako když čtyři proužky je lepší Adidas). :D Pro učenlivé: znaky se dají rozeznat podle rozestupu mezi písmeny. Když je CE dál od sebe s požadovanou mezerou je to označení zdravotní nezávadnosti, když jsou písmena CE blízko u sebe je to Čína. Viz wikipedie.

 

 

 

Splnění certifikace

Přes komunikaci s textilním zkušebním ústavem v Brně a ve Zlíně, zjištění, že certifikace hračky stojí minimálně dvacet tisíc a více a zároveň mi jich pár kusů zničí, jsem došel až k paní Heleně Foltánové a její firmičce na hračky. Paní Foltánová přímo šije certifikované plyšové hračky. Po jejím vřelém přijetí se Voolik šije u ní.

 

 

 

Dětská hračka pro nejmenší

Mám radost, že plyšový Voolik splňuje všechny normy a vyhlášky. Je zdravotně naprosto v pořádku. Je certifikovaný Prohlášením o shodě CE. Je ručně šitý. Je veselý. Je z kvalitní látky. Je pro děti od 0 let. Můžou je mít všichni už od těch nejmenších od narození. Věřím, že vám (a nejen vám) udělá plyšový Voolik velkou radost!

 

 Podívejte se na plyšového Voolika